Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 16 Year Old 2004/2021 Hart Brothers, 258 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.6%

One Trick Pony

De oprichters van Hart Brothers, zijnde de gebroertjes Hart (no shit, Sherlock), hebben enkele jaren geleden hun bedrijf verkocht. Eén van de twee broers – David – startte samen met zijn zoon een nieuwe bedrijf: Meadowside Blending Co die we vooral kennen van hun releases onder de naam The Maltman. De nieuwe eigenaars van Hart Brothers behielden de naam en lanceerden in 2021 deze 16-jarige Mortlach. Het is zonder twijfel de bleekste Mortlach die ik al in het glas had. Bleker dan menig witte wijn.

Een aangename neus op wit fruit, flink wat florale toetsen, vanille, citroengras, bloemsuiker en kalisse. Er zit ook iets metaalachtigs in waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, alsof ik deze Mortlach uit een blik geschonken heb.

Prikkelend op de tong. Citrus, vanille, gras, peper en kalissehout. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het allemaal lekker vind, doch erg eenvoudig.

De afdronk is relatief lang op citrus, vanille, gras… en een bittertje op het sterfbed.

Een beetje een one trick pony, maar dat neemt niet weg dat hij best lekker is. Het typisch vlezige karakter van Mortlach kon ik in deze absoluut niet terugvinden.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).