Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 28 Year Old 1988/2016 The Whisky Agency, Joint bottling with La Maison du Whisky, Hogshead, 225 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Test?

Van Mannochmore heb ik nog niet zoveel geproefd. Deze distilleerderij, opgericht in 1971 om malt te creëren voor de Haig blend, staat op hetzelfde terrein als de (wellicht iets bekendere) Glenlossie distilleerderij. De enige claim to (dubious) fame die Mannochmore heeft is wellicht de lancering van de Loch Dhu, die gitzwarte whisky die in 1996 op de markt kwam en ondertussen – hoewel niet te zuipen – een aardige cent opbrengt in veilingen. Maar gauw terug naar de whisky die nu in het glas zit. Want die heeft een eigen boeiend verhaal. Gestookt in 1988 en na bijna drie decennia gebotteld door het Duitse The Whisky Agency, in samenwerking met het Franse La Maison du Whisky. Maar… volgens bronnen binnen Diageo ging Mannochmore in 1985 in de mottenballen en in 1989 dicht om pas in 1992 terug in productie te gaan. Is dit dan een soort testdistillaat geweest?

De neus is best aromatisch op wit fruit, warm zand en leder. Vanillevla en heide. Houtkrullen in een meubelmakerij. Peper. Een stoffige zolder. Dit staat me heel erg aan!

Dat gaat mooi verder op de tong. Maar de peper wordt wel wat luid en maakt deze Mannochmore een tikkeltje pikant. Het witte fruit keert weer en wordt aangevuld met abrikozentaart en een heleboel florale toetsen. Honing komt stevig opzetten en verzacht de boel. De whisky is mooi gelaagd, zonder exceptioneel complex te zijn. Naar het einde toe wordt hij zachtjesaan wat droger.

In de lange afdronk zijn het honing en peper die de plak zwaaien. Wordt zelfs nog bijzonder mineraal op het sterfbed, alsof ik kiezels in de mond heb.

Dit hoort bij het beste van wat ik al geproefd heb van Mannochmore. Wetende dat het nog maar mijn 16e is, zegt dat veel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).