Bottelaar: The Roots
Regio: Jamaica
Fles: HD 10 Year Old 2012/2023, Cask #25, The Roots, 229 bts
Kleur: koper
ABV: 58.3%

Gepimpt

HD… daar heb ik goeie ervaring mee, hoewel ik het wel heb moeten ‘leren drinken’, zeg maar. Hampden is een funky Jamaicaan uit County Trelawny. Dit single cask werd in 2012 te slapen gelegd in de tropen, drie jaar later verscheept naar Europa waar het nog eens 7 jaar continentale rijping onderging. Zoals het Joren betaamt, heeft hij weer een prachtig label laten ontwerpen. Het oog wil ook wat!

Jawel, dames en heren, dit is funky galore met de klassieke toetsen van banaan, ananas, snuiftabak, appels en appelsiensap, maar helemaal gepimpt met ecoline, aceton, kaarsvet en verpakt in gloednieuwe Tupperware potjes.

Mooie, olieachtige structuur. Plakt wat aan het verhemelte. Krachtig en kruidig, maar niet in die mate dat je naar adem hapt of naar water grijpt. Doe rustig aan en laat deze rum zijn magie verspreiden in de vorm van tropische vruchten als banaan, appelsien, ananas en een verloren gelopen rozijn, met wederom die heerlijke funkiness die zo typerend is voor Jamaica.

De afdronk is heerlijk lang en vertoont tussen al het zoete en kruidige geweld plots een zilte opstoot die weg is voor je er erg in hebt.

Wat een complexe rum. Niet voor broekventjes. Net verschenen, dus nog wel te vinden. Reken op 121 EUR.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).