Bottelaar: The Roots
Regio: Barbados
Fles: Foursquare 14 Year Old 2008/2023, Cask #1, The Roots, 271 bts
Kleur: koper
ABV: 57.1%

Cask #1

Belgisch bottelaar The Roots liet ons enkele maanden geleden al weten dat hij ook best wel van wanten weet wat rum betreft toen hij zijn Bellevue 1998 voorstelde. Zopas lanceerde hij twee nieuwe rum releases en dit gaan we uiteraard ook proeven. Beginnen doen we met deze 14-jarige Foursquare uit Barbados – een single cask #1 – waarvan de rum gestookt werd op een combinatie van kolom- en pot still. Na 8 jaar tropische rijping werd het vat naar Europa gebracht voor nog 6 jaar continentale rijping. Het vat leverde dan 271 flessen op vatsterkte op. Prachtig label, toch?

Zeer aromatische neus op tabaksbladeren, kersen, pruimen en ananas op de BBQ. Melasse (ah, ja!). Al heel snel steekt wit kokosvlees de kop op, iets van eucalyptus verschijnt eveneens.

Lekker romig op de tong. En krachtig. Het ABV laat zich voelen. Heerlijk zoet en pikant. Nootmuskaat en chili komen eerst, maar eens je mond wat geblust werd door je speekselklieren komen toetsen van geprakte banaan, appelsien en kokosnoot naar boven.

De erg lange finish is drogend, maar vooral zoet en kruidig.

Geweldige rum die het ongetwijfeld, dankzij het hoge ABV, ook erg goed zal doen in cocktails. En met de zomer voor de deur… Voor 127 EUR kan je deze fles aan je barkast toevoegen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).