Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Smoked Peated Islay No 1, Scotch BA Imperial Stout, 44cl
Kleur: zwart
ABV: 12%

Bunna & Laffie

Na de Marshmallow Chocolate Cookie Stout kon ik niet anders dan ook deze Smoked Peated Islay No 1 stout proeven, natuurlijk. Deze rijpte op voormalige Islay vaten van Bunnahahain en Laphroaig. Een Scotch Barrel Aged Imperial Stout, zoals dat heet. Hij schenkt gitzwart met een mokkakleurige kraag die snel gaat liggen en niet veel later helemaal verdwenen is.

Krachtige en ietwat ruwe neus op gebrande mout, chicorei, mos en modder met een hint van zoetzure turf op de achtergrond, precies zoals ik verwachtte. Daaronder nog een hint van plasticine en verbrande kelp. Prima.

Hij is bijzonder volmondig, bijna romig en donkerzoet op origine chocolade en licht aangebrande karamel, aangevuld met een zoet bittertje van gekonfijte kastanjes en koude koffie. Komt nogal ‘boozy’ over (en dat is hij natuurlijk ook, met zijn 12% ABV). De invloed van de Islay vaten is merkbaar, maar domineert niet. Lekker!

De afdronk is middellang en zoetzuur en met zilte impressie op het sterfbed.

Ik vind dit, voor een stout zijnde, best complex. Je telt hier wel 10 tot 12 euro voor neer. Dat is niet mals, vind ik. Bedankt, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)