Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: HD 15 Year Old 2007/2022 The Many Faces of Rum, The Whisky Jury, Refill Hogshead #8
Kleur: goud
ABV: 62.3%

Van Walging naar Devotie

Dit single cask uit Jamaica, werd door The Whisky Jury gebotteld voor The Purist (Ivo Drabs) uit Bonheiden en Care for Craft Spirits (Jeroen Moernaut) uit Gent. Dat maakt de gorilla op het label onmiddellijk de voor de hand liggende keuze (grapje, hé, mannen). Jamaicaanse funk in een fles, dus, een stijl waar ik lang mee geworsteld heb, maar ondertussen stapelzot van ben. HD verwijst natuurlijk naar de in 1763 opgerichte, met 4 pot still aan de slag zijnde distilleerderij uit Trelawny.

Funky in het kwadraat, dat is de eerste indruk als ik mijn neus in het glas steek. Sommige mensen walgen hiervan (onlangs nog meegemaakt op het whisky festival van McShelfie waar Jeroen hem schonk), anderen vinden het geweldig. Ik ben een paar maan geleden van het ene naar het andere kamp overgestoken, dus er is nog hoop! Ananas, banaan, snuiftabak, maar ook kaarsvet, ecoline en aceton in Tupperware potjes. Ha!

Heerlijk olieachtig en onmiddellijk erg krachtig met flink wat zoetigheid die onmiddellijk gecounterd wordt door een brakke toets van het sap van olijven (u weet wel, het vocht waarin ze bewaard worden). Move over, banana! Groene kruiden gewikkeld rond frisse jonge appeltjes, echt waar. Maar ook een tikkeltje pikant, hoor. Denk chili en nootmuskaat.

De afdronk is lang, zoet versus zilt, tropisch fruit versus verfverdunner. Machtig. Funky tot op het sterfbed.

Als je wil dat schoonpapa nooit nog in je barkast duikt, schenk hem dit dan bij het volgende bezoek. Succes gegarandeerd. En zo is er meer voor zij die de overstap van walging naar devotie al hebben gemaakt. Opgepast: eens je die oversteek hebt gemaakt, is er geen weg terug.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).