Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Guyana
Fles: Enmore 32 Year Old 1990/2022 The Many Faces of Rum, The Whisky Jury, Refill Barrel #22
Kleur: goud
ABV: 50.9%

Cognitieve Dissonantie

Op het label van dit single cask rum uit Guyana prijkt een papegaai. De rum werd gedistilleerd op een houten pot still – een zogenaamde Versailles still – bij de Enmore Distillery en geselecteerd door The Whisky Jury. Enmore sloot de deuren in 1993. Die oude Versailles still doet vandaag de dag dienst bij Demerara Distillers, maar dit terzijde. Zei ik al dat dit een rum van 32 jaar oud is?

Hola… dat is apart… ik krijg in eerste instantie veel hout en een karrevracht aan kruiden. Denk oregano, tijm, rozemarijn, kardemom… Allemaal kruiden om op een pizza te strooien, maar in het glas is dat toch… speciaal. Daaronder zit nog iets van sappige peer, chocolademelk en boenwas. Ook iets fris als van menthol en tot slot iets van koffiegruis. Dit is even wennen, moet ik bekennen. Ik begin er zelfs van te rijmen.

Goeie body, maar ook op smaak is dit flink wennen. Mijn brein zegt ‘rum is zoet’. Dat is deze niet echt. Ja, de peer en zelfs de chocolademelk keren weer, maar worden vlot overstemt door droge toetsen van Italiaanse kruiden.

De afdronk is zo mogelijks nog bevreemdender! Lang en kruidig op cappuccino, bittere origine chocolade en droge, bittere walnoten. Bizar!

Ik ervaar cognitieve dissonantie! Blind zou ik van geen hout pijlen hebben weten maken. Dit is een uniek profiel, zoveel is zeker. Maar anderzijds moet ik eerlijk tegen mezelf zijn: moeilijke rum! De score reflecteert zeker niet de kwaliteit, want die zal ongetwijfeld dik in orde zijn, maar ik heb hier onvoldoende ervaring mee om dit lekker te kunnen vinden.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).