Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 27 Year Old 1995/2022 The Whisky Jury, Refill Hogshead #960, 251 bts
Kleur: goud
ABV: 49.5%

Flip Pancakes Not Whisky

Het was nu toch al even geleden dat The Whisky Jury nog eens een Ben Nevis had gebotteld, neen? Eindelijk is het weer zover. En zie, de labels zijn ook vernieuwd. Mooi. Een fles te pakken krijgen is echter andere koek. Tegenwoordig moet je je inschrijven voor een trekking en pas als je het winnende lot hebt, mag je je portefeuille boven halen. Het zegt veel over de reputatie van deze uitstekende bottelaar. En met reden. In het glas zit een 27-jarige uit 1995. Aan de slag!

Ik moet zeggen dat ik de neus van deze wel een beetje ‘dirty’ vind, hoor. Iets van natte gyproc en kiezelsteentjes gaan het fruit vooraf. Dat fruit is – volgens verwachting – tropisch, hoewel minder dan bij de vorige releases. Eerder subtiel. Maar onmiskenbaar mango en ananas met een hint van limoen.

Ah… daar gaan we weer. Tropisch fruit, waxy structuur, woodsmoke en een zacht pepertje. Doet me zelfs heel even aan Littlemill en Old Rhosdhu denken, maar dit volledig terzijde. Perzik wordt plots groots, terwijl honing het minerale kantje wat komt verdoezelen.

In de bijzonder lange afdronk die waxy en zoet begint, verschijnt eerst een toets van munt alvorens een zacht bittertje je mond droog maakt.

Ben Nevis van The Whisky Jury… het blijft topgerief. Grappig detail: op het neklabel staat ‘Flip pancakes, not whisky’. ‘Nuff said.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).