Bottelaar: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler Irish Honey, Beekeepers Select
Kleur: goud
ABV: 33%

Mokatine

Naast Ierse whiskey brengt Boann ook een Ierse whiskeylikeur uit, met honing die uit de bijenkorven komt die op de boomgaarden van de familie staat. Hij wordt gebotteld om 33%. Van zodra ik ‘m in mijn glas schenk, weet ik al dat het een mierzoete bedoening gaat worden, want hij is letterlijk stroperig dik.

Mokatine, butterscotch, boter, koffie, ananas en honing. En dat alles in het kwadraat. Dat is de essentie van de neus van deze likeur. En aangezien ik zot ben van mokatine – u weet wel, die Arabiertjes, koffiesnoepjes uit Antwerpen die me terug katapulteren naar mijn kindertijd – vind ik dit best lekker.

Ja, dit is stroperig van structuur. Nog dikker dan hoestsiroop. Het mondgevoel van vloeibare honing… oh, wacht… Mier- en mierzoet, uiteraard, met wederom butterscotch, mokatine en honing, maar dan op steroïden, want de Ierse whiskey laat zich niet onbetuigd. Een hint van tropisch fruit en wat houtkruiden tekenen present, waardoor deze likeur toch erg aangenaam wordt (in zijn genre).

Het leuke is dat de finish erg lang is. Mierzoet, natuurlijk, maar de kruidigheid van de whiskey laat zich hier opmerken.

Leuk tussendoortje van The Whistler. Een vloeibaar dessertje. Of beter nog: doe een theelepeltje hiervan op je limoensorbet. Of in je thee.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).