Oban Distillery
Oban is een van Schotland’s oudste distilleerderijen, geopend in 1794 door John & Hugh Stevenson, maar tevens één van de kleinste met een productie van ‘slechts’ 650.000 liter per jaar. Dit heeft ondermeer te maken met de locatie in het centrum van de stad Oban, op de westelijke Highland-kust. De distilleerderij wordt werkelijk omgeven door gebouwen aan alle kanten, waardoor er geen uitbreiding mogelijk is. Het is overigens dankzij de distilleerderij dat de stad ontstaan is. Ze is letterlijk gebouwd rond de distilleerderij. Daarvoor was het slechts een klein vissersdorp.
Toch staat Oban in de top 20 van ’s werelds best verkochte single malts, die uitermate populair zijn in de Verenigde Staten. Het feit dat Diageo, de drankengigant die Oban in portefeuille heeft, deze dram opgenomen heeft in haar populaire reeks ‘Classic Malts’ is hier niet vreemd aan.
Een heleboel distilleerderijen kregen het in de 19e eeuw bijzonder moeilijk, maar dankzij de aanleg van het Crinan-kanaal en de spoorwegverbinding kon Oban de kop boven water houden. Maar in de de 20e eeuw (van 1931 tot 1937 vanwege de Drooglegging en tussen 1968 en 1972 omwille van verbouwingen) ging Oban even dicht.
Omwille van de kleine productie zijn er slechts een klein aantal bottelingen op de markt. Zo is er de 14 Year Old en de ‘limited edition’ 18 Year Old (8400 flessen), alsook een Distiller’s Edition – die deels op Montilla Fino sherryvaten gerijpt is. Je zal veel moeite hebben om een onafhankelijke botteling te vinden.
Momenteel werken er 9 mensen in de distilleerderij. In het bezoekerscentrum kan je, naast de twee bottelingen, ook nog gegraveerde flessen verkrijgen (met de handtekeningen van de medewerkers) en Oban Distillery Chocolates.