Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenlivet 12 Year Old

Tasting Notes Posted on 25/11/2009 20:46

Distilleerderij: The Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Year Old
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

The Single Malt that started it all… of zoiets…

Mijn collega Jan bracht deze mee vanuit Spanje (waarvoor dank, Jan!). Aangezien het uit de Tax Free shop kwam, is het een 1-liter fles. Kan nooit kwaad, me dunkt.

Ik keek uit naar het proeven van deze dram, nadat ik eerst al de (niet meer geproduceerde) 12 Year Old French Oak Finish versie had geproefd (die ondertussen vervangen werd door een 15 Year Old French Oak Reserve).

De neus is heel fruitig, met krokante groene appeltjes en wat peer. Turf en aarde blinken uit door hun afwezigheid. Nul komma nul rokerig.

Deze dram met medium body levert die tonen ook af op de tong. Je kan zelfs een klein beetje karamel en abrikoos proeven.

De afdronk, die eerder kort is, blijkt droog te zijn, maar laat je mond ‘proper’ achter. Er blijft niets hangen (sommigen zouden dat eerder jammer vinden – ik alvast!).

Dit kan zeker doorgaan voor een ‘daily dram’, je dagelijkse druppel, maar niet meer dan dat. Het predikaat ‘The Single Malt that started it all’ lijkt dan ook wat overdreven.

Jim Murray geeft hem toch 83 punten. Ik zou niet verder willen gaan dan 80.

Score: 80

geproefd door Mark Dermul op 25-11-2009



Oban Distillery

Distilleerderijen Posted on 25/11/2009 20:11

Oban Distillery

Oban is een van Schotland’s oudste distilleerderijen, geopend in 1794 door John & Hugh Stevenson, maar tevens één van de kleinste met een productie van ‘slechts’ 650.000 liter per jaar. Dit heeft ondermeer te maken met de locatie in het centrum van de stad Oban, op de westelijke Highland-kust. De distilleerderij wordt werkelijk omgeven door gebouwen aan alle kanten, waardoor er geen uitbreiding mogelijk is. Het is overigens dankzij de distilleerderij dat de stad ontstaan is. Ze is letterlijk gebouwd rond de distilleerderij. Daarvoor was het slechts een klein vissersdorp.

Toch staat Oban in de top 20 van ’s werelds best verkochte single malts, die uitermate populair zijn in de Verenigde Staten. Het feit dat Diageo, de drankengigant die Oban in portefeuille heeft, deze dram opgenomen heeft in haar populaire reeks ‘Classic Malts’ is hier niet vreemd aan.

Een heleboel distilleerderijen kregen het in de 19e eeuw bijzonder moeilijk, maar dankzij de aanleg van het Crinan-kanaal en de spoorwegverbinding kon Oban de kop boven water houden. Maar in de de 20e eeuw (van 1931 tot 1937 vanwege de Drooglegging en tussen 1968 en 1972 omwille van verbouwingen) ging Oban even dicht.

Omwille van de kleine productie zijn er slechts een klein aantal bottelingen op de markt. Zo is er de 14 Year Old en de ‘limited edition’ 18 Year Old (8400 flessen), alsook een Distiller’s Edition – die deels op Montilla Fino sherryvaten gerijpt is. Je zal veel moeite hebben om een onafhankelijke botteling te vinden.

Momenteel werken er 9 mensen in de distilleerderij. In het bezoekerscentrum kan je, naast de twee bottelingen, ook nog gegraveerde flessen verkrijgen (met de handtekeningen van de medewerkers) en Oban Distillery Chocolates.