Distilleerderij: Bouilleur de cru
Regio: Frankrijk
Fles: Lot 79 Grande Champagne ‘La Chaleur’, Art Malts, 63 bts
Kleur: koper
ABV: 54%

Open Haard

Van deze cognac – die Malternative Belgium bottelde voor onze goeie vriend Steven van Art Malts – weten we enkel dat hij gestookt werd door een bouilleur de cru, wat zoveel betekent als ‘een stoker van eau-de-vie op een oude ketel’ uit Angeac-Champagne, zo’n 5km ten zuiden van de stad Cognac. Gestookt in 1979 en tot 2022 op hout gelagerd, kreeg deze cognac uit de Grande Champagne het predicaat ‘La Chaleur’ (oftewel ‘de hitte’) opgeplakt. Ik mocht ‘m van Steven al eens proeven op het onvolprezen ZWVWF (Zuid-West-Vlaams whisky festival in Waregem), maar kreeg nog een flink sample mee naar huis om hem nog eens in alle rust te herproeven.

De neus is erg aromatisch. Fruitig, herbaal en uitnodigend. Ik krijg pruimen, sultanas en gekonfijte citrusvruchten, maar ook amandelen en tamme kastanjes. Er zit bovendien iets van woodsmoke in wat aan een open haard doet denken. Gezellig!

Heerlijk mondgevoel. Onmiddellijk prikkelend van de kruiden. Nootmuskaat, kruidnagel, zwarte peper. Ja, mijn mond wordt flink verwarmd. Vandaar ‘La Chaleur’. Dat wordt gevolgd door mandarijntjes, sultanas, abrikozenconfituur en amandelen. Helder, als u begrijpt wat ik bedoel. En midpalate lijkt hij aan romigheid te winnen. Wordt zelfs een tikkeltje waxy, wat ik een voordeel vind.

Maar in de lange, zoete en kruidige afdronk wordt hij plots een stuk astringenter om je mond met een zacht, perfect bittertje helemaal droog te zetten.

Uitstekend! Er zijn maar 63 flessen van en ze komen op 279 EUR per stuk. Nog verkrijgbaar bij Art Malts, maar je zal niet te lang meer moeten dralen. Bedankt Steven. En kudos met deze vatselectie!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).