Distilleerderij: Camus
Regio: Frankrijk
Fles: Camus 1973 Bons Bois ‘Through the Grapevine’, b. 2016, selected and recorded by LMdW, 200 bts
Kleur: brons
ABV: 42.9%

Zinderend

Camus produceert al cognac sinds 1863 en wordt momenteel geleid door de Cyril Camus, vijfde generatie. Cognac is een brandewijn van witte wijn afkomstig uit de streek rond de gelijknamige stad. Er zijn zes districten met elk hun eigen kenmerken: Grande Champagne, Petit Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois en Bois Ordinaires. Slechts 6 druivenrassen mogen gebruikt worden, hoewel 90% Ugni Blanc is. In het glas zit een single cask uit 1973, gebotteld in 2016 voor de Parijse shop van La Maison du Whisky. Slechts 200 flessen werden afgevuld.

Heerlijke, zijdezachte en exotische neus op abrikozen, appelsien, mango en mirabellen met een gekonfijt randje, een mooie florale toets en iets van donkere chocolade. Een hint van gember en kaneel houden zich in een hoekje in alle stilte bezig. Zeer uitnodigend en een tikkeltje geraffineerd. Sexy, zeg maar. Ik vind de neus alvast top.

Romig – bijna stroperig – op de tong. Nu komen de herbale en florale toetsen eerst, maar ze worden snel overmeesterd door overrijpe druiven, kersen, pruimen en mirabellen. De kruidigheid is net genoeg (in de zin van net niet te veel) om de mond heerlijk warm te maken. Iets van kardemom en een mespuntje saffraan laten zich ontdekken. Elegant.

De lange afdronk laat de kruiden eerst komen, dan het fruit in al zijn glorie, om te eindigen met een florale toets en iets van snuiftabak en koude koffie.

Zinderend lekker… Mocht deze op een hoger alcoholpercentage hebben gezeten, was het een absolute bom geweest. Thx, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).