Distilleerderij: Eimverk
Regio: IJsland
Fles: Vor Gin, Batch 81, OB 2018
Kleur: clear
ABV: 47%

New Make

Vor is IJslands voor ‘lente’ en de makers van de gin spelen erg in op terroir, wat betekent dat ze alle botanicals uit de onmiddellijke omgeving halen, zoals IJsland’s mos, kraaienbessen en… boerenkool! Da’s uiteraard heel uniek. Daarnaast zit er ook jeneverbes in, uiteraard, alsook berkenbladeren, tijm, rabarber en engelenwortel. Oh, ja, ik zou het nog bijna vergeten… Eimverk distillery is bij whiskyliefhebbers wellicht vooral bekend omwille van hun Flóki whisky.

Mijn eerste reactie toen ik mijn neus in het glas stak was: ‘new make’. Ja, dit doet erg denken aan embryonale whisky. Met een hart van graan en het typische karakter van een pot still distillaat. Flink floraal en herbaal en simpelweg complex (voor een gin, althans).

Hij is lekker olieachtig, bijna stroperig. Wederom graanspirit met flink wat herbale toetsen. Ik meen zelfs tijm en salie te ontwaren met een streepje munt en rozemarijn. Robuste kerel, hoor, deze IJslander.

De afdronk is bijzonder lang en kruidig.

Deze gin is zo complex dat hij vooral op zich met een blokje ijs mooi tot zijn recht komt. Bedankt, Marc D, voor deze unieke smaakervaring.

GIN & TONIC

Ik ga dan ook niet al te gek doen voor mijn G&T. Ik wil de smaak van de Vor overeind laten en kies dus voor een relatief ‘brave’ tonic, namelijk de Thomas Henry. Ik voeg enkel een takje rozemarijn een partje limoen toe aan mijn met ijs gevulde ballonglas.

De zachte tonic zorgt er voor dat het ‘new make-y’ karakter dat ik zo op prijs stel in deze gin perfect te proeven blijft.

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).