Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 59 Year Old Lot 61 Fins Bois, Selected by The Purist, 220 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53%

Gedistingeerd

Dit is weer zo’n single cask cognac dat speciaal door The Purist – aka Ivo Drabs, de sterke man achter de geweldige ‘snoepwinkel’ Wine4You in Bonheiden – werd geselecteerd. Hij viert met de release het 10-jarige bestaan van The Purist. Verrassend donker goedje.

Ik heb nog maar net mijn neus in het glas gestopt en weet nu al dat ik zo dadelijk in de zevende hemel ga belanden. Gebakken banaan, rabarbermarmelade, opgelegde rozijnen, pruimen, donkere honing, bloedappelsienen en… cola! Daaronder zit nog een hint net geboende parket. Hemels!

De body is aan de lichte kant, maar de smaak is fantastisch! Eerst donker fruit, dan flink wat herbale kruidigheid, gevolgd door heel wat munt en eucalyptus, alvorens wat aardse toetsen zich kenbaar maken. En zo gaat het wel even op en neer, op en neer… tussen de donkerzoete fruitige toetsen en de kruidigheid. Dankzij het ABV komt deze ook lekker robuust binnen.

De afdronk duurt een eeuwigheid en laat eerst de donkerzoete toetsen terugkeren en schitteren alvorens een zacht drogende dood te sterven… en mij met een gelukzalige glimlach op mijn tronie achter te laten.

Pure verwennerij en helemaal mijn stijl van cognac. Zo elegant, gedistingeerd en welbespraakt als de man die het vat gekozen heeft. Als je geluk hebt – en 600 EUR zakgeld – kan je bij Ivo hier nog een flesje van scoren.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).