Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Old Rhosdhu 29 Year Old 1993/2022 for The Roots, Hogshead, 222 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50.8%

Papaya & Lychee

Belgisch bottelaar The Roots selecteerde een hogshead van de Loch Lomond distillery dat in 1993 gevuld werd met een spirit die ze tussen 1966 en 2000 produceerden. De malt kreeg de naam Old Rhosdhu mee. Het hogshead, waarop deze malt zo goed als drie decennia lag te slapen, leverde nog 222 flessen op vatsterkte op. De malt werd bijgekleurd noch koelgefilterd. Toevallig heeft hij hetzelfde alcoholpercentage als de 27-jarige Old Rhosdhu uit 1993 die Manny en ik bottelden in 2020. Ik kan niet anders dan ze vergelijken, waarvoor mijn excuses.

De neus is uitstekend! Lekker fruitig om appels en peren en flink wat bijenwas, waardoor hij even doet denken aan zowel Littlemill als Clynelish. Leuk toch? Nog wat rabarberconfituur en abrikozen, maar ook flink herbale toetsen als van hooi en ruwe mout. Helemaal op de achtergrond krijg ik nog wat funky toetsen als van jute zakken en gedroogde varen. Helemaal op de achtergrond nog een mespuntje Graeffe suiker. Ik zei het al: uitstekend!

Lekker romig in de mond met onmiddellijk die fruitige toetsen – we gaan stillaan de tropische toer op – en wat kruidigheid. Denk gember en een beetje peper. Ja, midpalate krijg ik perzik, papaya en zelfs lychee. Ananas uit blik. Siroop. Sultanas. Appelsap. En dan zo’n klein bittertje als de pit van een pompelmoes die voor een perfecte balans zorgt. Man, dit is erg goed, hoor.

De afdronk is bitterzoet en zacht drogend en doet me verlangen naar nog een slok!

Fantastische Old Rhosdhu en één van de lekkerste malts die ik dit jaar aan de lippen zette (toegegeven: very early days). Enig puntje van kritiek? De prijs. Je telt hiervoor namelijk 321 EUR neer, wat ik wel erg duur vind (zeker vergeleken met de MMM release die voor 165 EUR over de toonbank ging). Maar u weet net zo goed als ik dat de prijzen voor single casks ondertussen de pan uit swingen. En de malt is natuurlijk ook bijna 30 jaar oud.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).