Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Ten Minutes to Midnight Peated Whisky Barrel Aged, 33cl
Kleur: gitzwart
ABV: 13%

Peated Stout

Ten Minutes to Midnight, oftwel 23h50, is een leuke allusie op de postcode van Vosselaar waar deze stout gebrouwen wordt. Het bier werd bovendien nog gefinisht op een whiskyvat waar voorheen geturfde whisky op gerijpt heeft, wat ongetwijfeld zal resulteren in zware, rokerige toetsen. Hij schenkt zo zwart als cola met een beige kraag die mooi schuimt en lang blijft staan. Aan de slag!

Geweldige neus op chicorei, origine chocolade, koude koffie, modder (!) en, jawel, turfrook. Dat geeft hem een licht zuurtje naast al die donkerzoete toetsen. En het werkt perfect.

Heerlijk romig en onmiddellijk verrassend zoet. Koffie, kandijsiroop en chocolade komen eerst, gevolgd door vanille en een zachte toets van turf. Zacht, maar onmiskenbaar, wat van deze stout wat mij betreft een succes maakt. Het is meer dan een gimmick, immers. Leuk!

Middellange en mierzoete finish, waarbij de turf zich wederom manifesteert, alvorens de stout een bitterzoete dood sterft als van amandelschaafsel met tamme kastanjes.

Absoluut lekkere stout. Die gasten van FoxTown blijven scoren.

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).