Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 38 Year Old 1973/2011, Malts of Scotland, Bourbon Hogshead
MoS11018, 125 bts
Kleur: vol goud
ABV: 44%

Golden Delicious

Afgelopen
zomer nog liet ik weten nooit eerder een Glenallachie geproefd te hebben, toen
ik een 16-jarige aan de lippen zette
van Malts of Scotland. Vandaag verrast
diezelfde bottelaar met een Glenallachie van 38 jaar oud. Het vat – waarvan het
nummer helaas niet meer bekend wordt gemaakt, MoS gebruikt nu een eigen
nummering per release en gaf deze nummer 11018 mee wat volgens mij duidt op
release 18 van 2011, maar zeker ben ik daar niet van – leverde slechts 125
flessen op. De jongere versie vond ik eerder een blenderswhisky. Eens benieuwd
hoe dit oudje bevalt.

Op neus
krijg ik een mengeling van boomgaard- en tropische vruchten. Golden Delicious
appels, peren, meloen, kruisbes, maar ook licht overrijpe abrikozen. Net als
bij de jonge versie krijg ik het ‘olfactorische beeld’ (oh,
my,
wat zeg ik toch allemaal?) van aardappelschillen niet uit mijn hoofd.
Het geheel is wel een beetje vreemd licht zurig… Yoghurt? Dat verdwijnt echter
na enkele minuten. Maar ik heb het mij niet ingebeeld (en het is geen off-note!).

Hij is
mondvullend en warm bij aanzet. Opnieuw best fruitig. Vooral peer. Weer die
Golden Delicious appels, u kent ze ongetwijfeld. En citroentaart! Vanille,
amandelen, licht gepeperd. De yoghurt komt niet terug. Misschien toch
ingebeeld… De eik laat zich nu wel gelden met een licht bittere en drogende
toets. Dit is een heel complex drankje, vind ik.

Dat bittere
en drogende eikenhout laat zich in de lange afdronk gelden.

Amai, merci.
Blij dat dit als single malt gebotteld werd. Dit is allesbehalve een
blenderswhisky. Lekker!! Helaas, gezien de leeftijd en het beperkte aantal
flessen, ga je hier wel 169 EUR voor moeten ophoesten. Maar het goed heilig man
moet binnenkort toch passeren, dus… zet je schoentje!

Geproefd
door Mark Dermul op 15-11-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)