Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 13 Year Old 2009, The Magnificent Five 2022, Sherry Hogshead #8784, 178 bts
Kleur: koper
ABV: 55%

Bunna Hallelulja!

De Magnificent Five, whiskyliefhebbers uit West-Vlaanderen, komen ook nog eens op de proppen met deze sherry gerijpte Bunnahabhain uit 2009. Na 13 jaar op een sherry hogshead leverde dat nog 178 flessen op 55% op. Vroeger vond ik de combo sherry en turf vaak erg moeilijk. Maar oefening baart kunst. Tegenwoordig vind ik sherry en turf zelfs iets om naar uit te kijken of zelfs actief naar op zoek te gaan.

Een neus die barst van donkerzoete toetsen als van pruimen en vijgen, boterbollen en Ricola hoestbonbons, maar daarnaast ook nog eens een karrenvracht aan antieke meubelen, dragon en maggimix kruiden met zich meebrengt. Woodsmoke, gepofte kastanjes en leder met een zilt randje… Ja, dit is geweldig.

Volmondig, bijna romig, streelt hij de smaakpapillen met gezouten karamel, tuinkruiden, gesuikerde appelsienschillen, origine chocolade, gezouten karamel, kandijsiroop en pruimenconfituur. Hier moet helemaal geen water bij. Zet u gerust efkes neer om hier intens van te genieten.

Hallelulja, zeg, die afdronk is uitstekend. Lang, kruidig, rokerig en absoluut bevredigend. Water? Nee, dank u. Geef mij nog maar een druppeltje van deze Bunna!

Proficiat, Magnificent Five, met deze vatkeuze. En bedankt dat ik me onmiddellijk een flesje mocht aanschaffen. Dat gaat me door de gure wintermaanden loodsen. Weetje: de helft van de flessen ging naar Whis-Quicky, een whiskyclub uit Emelgem.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)