Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Four Oak, OB 2021
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Hout en Assen

Ik proefde de Laphroaig Four Oak al een paar jaar geleden en herinner mij dat ik er toen niet echt kapot van was. Nu stopt mijn gabber Pat me een sample van een recente botteling in de handen, dus lijkt het me goed om hem nog eens een kans te geven. De Four Oak slaat uiteraard op de vier vattypes die gebruikt werden: ex-bourbon, Amerikaanse Virgin Oak, European oak en Quarter Casks.

De typische aromatische peat moet hier toch vooral de duimen leggen voor toetsen van chocolade, gerookte hesp en flink wat houttoetsen. Ik ruik de eik vooral. Gebrand of getoast, I don’t care, het is vooral eik. Daar zat ik niet bepaald op te wachten.

De body is erg licht, bijna waterachtig. Ook op smaak krijg ik veel toetsen van hout. Vermolmd en wat gekarameliseerd, kalisse en vers gezaagde planken. Dan komt daar iets van rozijntjes en chocolade bij, maar ook een paar druppels olijfolie en pompelmoessap. Assen op het einde.

De afdronk is erg kort op assen en hout.

Ik ben er nog steeds niet kapot van. Wellicht één van de minst interessante Laffies die ik al aan de lippen mocht zetten. Toch bedankt, Pat!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)