Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay 16 Year Old 2006 Red Bag #1, Dramfool 2022, 260 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.7%

Fenolen

Okay… een Islay whisky die een rode handtas op het label krijgt en bijgevolg Red Bag wordt genoemd. Daar moet geen tekening bij, toch? Kom op: gooi de letters even door elkaar en je weet waar deze vandaan komt.

Ik zou hem op de neus nochtans verre van typisch noemen. Ja, de rokerigheid is uiteraard kenmerkend, maar deze is vooral ook floraal en vertoont amper fruit. Ik krijg moutsuikers, heide, honing en zoetzure turf. En… dat ruikt geweldig als je van deze stijl houdt. Laat hem vooral een paar minuten in het glas doorbrengen. Het doet wonderen voor deze malt. Dan krijg je zelfs iets muffigs, alsof je je in een oud bonded warehouse tussen de vaten bevindt.

Lekker olieachtig op de tong. Zachte houtkruiden gaan de turf en bijhorende rookontwikkeling vooraf en worden dan gevolgd door een maritieme golf van smaken. Moutsuikers versus brak water, terwijl een knapperig appel op de achtergrond verschijnt. Brutaal en krachtig enerzijds en bijna sexy anderzijds. Een vrouwelijke bodybuilder, als u begrijpt wat ik bedoel (als dit mij maar niet in mijn gat komt bijten, want het is bedoeld als metafoor). Maar ook op smaak flink atypisch voor dit huis. Da’s in dit geval een voordeel, geloof me.

In de afdronk laten de fenolen zich nog het meest gelden. Al de rest moet wijken! En het is hier dat ik pas echt het DNA van Ardb… euh… Red Bag herken.

Atypisch maar erg lekker en interessant. Thx, James!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)