Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 8 Year Old, OB 2021
Kleur: witte wijn
ABV: 48%

Laga Light

Toen ik in 2016 de Lagavulin 8 Year Old voor het eerst proefde, betrof het nog een limited edition om de 200e verjaardag van de distilleerderij te vieren, maar vandaag de dag maakt deze gewoon deel uit van de core-range. Dankzij mijn gabber Pat kwam ik in het bezit van een sample van een recente botteling, namelijk uit 2021. Eens kijken of hij mij nog steeds kan bekoren.

De neus is zoet op vanille, marshmallow en zelfs wat suikerspin. Dat wordt wel onmiddellijk en zonder aarzeling tegengas gegeven door maritieme toetsen van teer, oesters, kelp en een flinke wolk turfrook.

Op smaak is het net andersom: eerst de turfrook, wat zeezout en iets van stokvis, alvorens wat wit fruit en walnoten zich laten opmerken. Toch een pak zoeter dan ik van Lagavulin gewend bent. En wat een lichte body heeft deze, zeg! Bijna waterachtig. Helaas. Laga Light, zeg maar. En da’s misschien wat gek als je weet dat hij op 48% zit, want toch 5% hoger is dan de klassieke 16-jarige (die ik hier na proef).

De afdronk is lang, drogend en een ware struggle (doordachte woordkeuze) tussen zilt en zoet.

Een tikkeltje minder uitgesproken dan de eerdere batch die ik proefde. Lekker, versta me niet verkeerd, maar ik vind de 16 stukken beter. Thx, Pat!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)