Cinoco Online World Whisky Masterclass

Op maandag 21 november was ik weer te gast bij een online masterclass georganiseerd door onze vrienden van Cinoco. Deze keer ging het om 6 wereldwhisky’s, waar Bob Minnekeer en ikzelf – onder begeleiding van Jeroen Van Dijck – een beetje toelichting gaven bij de drams.

Ik zat om 20u klaar met mijn samples en glaasjes om me helemaal te verdiepen in deze releases. En dat terwijl de USA partij gaf tegen Wales op het WK voetbal… Je moet er wat voor over hebben.

Hieronder mijn, weliswaar beperkte, bevindingen.

Indri The Three Wood Indian Single Malt – 46%

Hola, een nieuwe speler uit India op de single malt markt! Paul John en Amrut zullen het geweten hebben. De Piccadily distilleerderij werd in 1967 opgericht, maar de ‘malt plant’ werd pas in 2012 online gebracht met 6 pot stills. Dit is de eerste expressie die in Europa als single malt op de markt gebracht wordt. Indri, de naam van de stad waar de distilleerderij werd neergepoot op zo’n 100km ten noorden van de hoofdstad New Delhi, betekent overigens ‘De Vijf Zintuigen’ in het Sanskriet: geur, smaak, gevoel, zicht en gehoor. Deze Three Wood ontleent haar naam van het feit dat de malt een vatting is van zowel bourbon- als wijn- en PX sherryvaten. Wist-je-dat-je: de master distiller is niemand minder dan Graeme Hamilton Bowie, die zijn strepen verdiende bij Angus Dundee, Tomintoul, Adelphi en Glen Grant. Hij woont en werkt sinds 2012 in Indri.

N: Lekker fruitig, tikkeltje tropisch, kaneel en wat oosterse kruiden.
S: Lekker olieachtig en relatief pikant. Kardemom, staartpeper en kaneel. Abrikozen en ananas.
F: Ananas op de BBQ in de lekker lange afdronk.

C: Verrassend complete whisky! Van een intree gesproken.

The Dublin Liberties 5 Year Old Oak Devil – 46%

In de Liberties, een wijk in Dublin waar je bijvoorbeeld ook de Teeling distilleerderij kan bezoeken, werd een nieuwe distilleerderij neergepoot, maar hun product moet eerst nog rijpen alvorens het op de markt kan komen. Toch hebben ze dankzij zorgvuldig uitgekozen gesourcete whiskeyvaten al een mooie range kunnen samenstellen. Dit is een vatted malt waarvan alle ingrediënten minstens 5 jaar gerijpt hebben, genoemd naar de wijk Hell, waar in de 18e eeuw naast de gebruikelijke industrie van leerlooierijen en distilleerderijen ook illegale goktenten en bordelen te vinden waren. Om ‘Hell’ te betreden moest je onder een boog stappen waarop een uit hout gesneden duivel op prijkte (die nu op het label terug te vinden is).

N: Flink fruitig op appels, peren en mandarijntjes met vanille, mooie tannine, fris en monter.
S: Erg fris en typisch Iers. Zacht, volmondig. Flink wat oranje citrusfruit.
F: Middellange afdronk, zoetzuur en bevredigend.

C: Een typische Ier, maar dan wel met een erg vriendelijke prijskaartje.

Braeckman Single Grain Virgin Oak Finish 2022 Edition – 46%

Deze limited edition van Belgisch stoker Braeckman uit Oudenaarde werd geproduceerd van zowel mout als rogge. Hij werd eerst gerijpt in first fill bourbon barrels en kreeg dan nog een finish van 6 maanden in heavily charred American virgin oak. En, hoera, hij wordt aan een betaalbare prijs aangeboden in een 70cl fles! Dat was bij vorige edities wel eens anders.

N: De neus offreert voornamelijk vanille, vers gezaagd hout en een handjevol noten. Daar komen, ongetwijfeld dankzij de virgin oak, nog een mooi panoplie aan kruiden aan te pas. Hij doet me zelfs even aan een barrel aged gin denken! Koriander, jeneverbes en staartpeper. Druppeltje hars. Guimauve! Mooi.
S: De body is relatief licht en toch niet waterachtig. Erg zacht, in feite, op wederom een karrenvracht aan vanille, wat potloodslijpsel, zachte toetsen van peper en zelfs een mespuntje kaneel. Prima gebalanceerd. Indrukwekkend voor zijn leeftijd.
F: De afdronk is middellang op bloemsuiker, butterscotch en crème brûlée.

C: Lekker! Ik proefde onlangs een Dumbarton 20 Year Old uit 2000. Die kwam zelfs niet in de buurt van deze jonge Belg. Just sayin’.

Black Bottle Alchemy Series Andean Oak – 46.3%

Black Bottle heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1879. Ik proefde mijn eerste in 2011 op het whiskyfestival in Gent. Mijn tweede fles kraakte ik in 2013, toen ze niet alleen in een nieuw jasje gestoken werd, maar ook het recept van de liquid volledig herzien werd. Black Bottle lanceerde in 2021 een nieuwe reeks: Alchemy Series. Batch 1 werd Black Bottle Double Cask gedoopt, batch 2 kreeg de naam Island Smoke. Nu is er dan batch 3 Andean Oak, een eikensoort uit Zuid-Amerika, meer bepaald in Colombia in de Andes bergketen.

N: Heerlijke kruidige neus met een mooie toets van drop, roggetoast en maritiem.
S: Lekker olieachtig, drop en zilt, hazelnoten, fudge en gepofte kastanjes.
F: De afdronk is lekker lang.

C: Probeer hier maar eens een sour mee te maken, gepresenteerd met viseitjes.

Eddu Selection No 2 for Belgium – 55%

Een nieuwe selectie van Cinoco van de Destillerie des Menhirs, iets ten zuiden van Quimper in het Franse Bretagne, vlakbij het bos Brocéliande. Volgens de Arthur-legendes staat het graf van tovernaar Merlijn in dit bos, maar dit terzijde. U herinnert zich misschien nog het single cask dat eind vorig jaar gebotteld werd ‘Selected for Belgium’ (cognacvat, portovat en dan terug naar het cognacvat). Ziehier wederom een uniek vat – witte wijn uit Bourgogne van Clos Vougeot! – van deze boekweit-whisky!

N: Fruitig, snoeperig met wat cuberdons en Chardonnay! Een beetje verbrand fruit.
S: Oh, speciaal en heel lekker! Hoewel ik niet onmiddellijk aan whisky moet denken, maar eerder aan een marc of een grappa. De betere Calvados. Absint! Lekker kruidig, ook.
F: Lang, kruidig, bijzonder… en zalig! Eucalyptus op het sterfbed.

C: De verrassing van de avond voor mij. Hier wil ik een  fles van!

Westward American Single Malt Cask Strength – 62.5%

Een single malt uit Oregon, dat alleen al klinkt boeiend. Gestookt van lokaal verbouwde gerst en gerijpt in een klimaat van hete droge zomers en koude natte winters, waardoor er lekker veel interactie ontstaat tussen de spirit en het hout. Ik leerde het huis kennen dankzij een eerdere masterclass van Cinoco in juni 2021. Sindsdien staat er steevast een fles (of meerdere) open ten huize Dermul. De Pinot Noir en Stout Cask varianten vond ik erg goed, maar de single casks Belgium Edition en Belgian Ardennes Trappist Ale waren simpelweg geweldig. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar deze Cask Strength editie.

N: Herfstbladeren, karamel, vermolmd hout, cavaillon, anijs, colasiroop.
S: Nogal boozy met mokatine bonbons, citroenkruid, babarum, chocolade met pralinévulling. Amai, mijn klak, dit is stevig spul.
F: Erg lang, mierzoet, kruidig en krachtig tot het laatste moment.

C: Hoera! Weer een ontdekking en een flesje voor onder de kerstboom.

Wat een leuke ontdekkingen alweer. Enkele nieuwigheden en enkele oude bekenden in een nieuw jasje. Dat was weer een erg leuke ontdekkingstocht. Dankjewel voor de uitnodiging, Cinoco!

En nu rap de samenvattingen van de matchen van vandaag bekijken, hoor!

May the Malt be with you!