Distilleerderij: Secret Islay
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Highland 9 Year Old 2013/2022 for MMM, 50 bts
Kleur: koper
ABV: 50.9%

Apotheose

Voor onze vierde en laatste release in de Mythical Series selecteerden Manny en ik een sherryvat dat op Islay werd afgevuld met spirit door een distilleerderij waarvan we de naam niet mogen verklappen, maar wie hem proeft zal al snel geteleporteerd worden naar de oostkust van het mythische whiskyeiland. Na 9 jaar rijping zat de malt op 50.9%, wat betekent dat de engelen best gulzig zijn geweest. Het label werd wederom getooid met een prachtig kunstwerk van Ansgar Speller.

De neus is erg aromatisch op vuil leder, oxo, chocolade, pruimtabak en lycheewijn met een hint van cuberdons. En natuurlijk ook wat herbal toetsen en een zachte rokerigheid. Heerlijk!

Prima body en onmiddellijk erg zoet en zelfs best pikant. Pruimtabak en leder keren weer, aangevuld met gezouten karamel, teer en leder. De rookontwikkeling wordt verrassend groot. De sterkte is hartverwarmend.

De finish is ongelooflijk lang met een zilte toets en een mooie rokerigheid die bijzonder lang blijft hangen.

Een heerlijke smaakbom als perfecte apotheose van alweer een mooie reeks, al zeggen we het zelf. Maar niet getreurd; Manny en ik hebben ons oog al laten vallen op een malt als eersteling voor de start van ons 8e jaar.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).