Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Fiji
Fles: Fiji FSPD 2001/2022 The Whisky Jury, Refill Barrel, 203 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.2%

Kauwgom

FSPD is de afkorting van Fiji South Pacific Distilleries, te vinden in Lautoka aan de westkust van het kleine eiland. Er wordt al sinds 1862 rum wordt gestookt. Het overgrote deel is voor bulkexport en hun enige ‘eigen’ merk is de rum Bounty, die niet verkrijgbaar is in onze contreien. Dat hun rums gegeerd zijn blijkt wel uit het grote aantal onafhankelijke bottelingen zoals die van Samaroli, Cadenhead, Berry Brothers, Duncan Taylor, L’Esprit en ga zo maar door. Maar vandaag zit er eentje in het glas van een Belgisch bottelaar: The Whisky Jury.

Hola, dat begint hier onmiddellijk redelijk funky op de neus. Niet zo funky als Jamaica, maar komt toch aardig in de buurt. Plasticine, nagellakverwijderaar en vernis gaan het fruit vooraf. Dat fruit bestaat vooral uit onrijpe bananen en agrums en fermenterende druiven. Vanille en gezoete boter verschijnen, terwijl er op de achtergrond toch ook een zilt randje verschijnt. Bijzonder.

Op smaak maakt de funk plaats voor veel meer zoetigheden. Banaan, ananas, vanille, butterscotch. Lekker romig op de tong, hoor. Ook het zilte randje tekent present, terwijl een flink groene en herbale toets de smaakpapillen tracht te verleiden. Wordt vanaf de tweede sip een pak droger.

In de lange afdronk komen er wat toetsen van rubber tevoorschijn, alsof ik een kauwgom in de mond heb. Het is nu pas dat het alcoholpercentage zich ook echt laat voelen.

Lekker, maar verre van gemakkelijk (voor mij althans).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).