Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay 32 Year Old 1989/2022, The Whisky Jury, Refill Barrel #4416139, 269 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 52.1%

Beide Voeten op de Grond

Een Secret Islay uit 1989… da’s verdorie meer dan 30 jaar oud, hé! En ook hier is hij niet aan zijn proefstuk toe, hoor. Ik ben wel erg laat met mijn tasting notes – de fles is al lang nergens meer te krijgen – maar aangezien ik een sample te pakken kon krijgen wilde ik hem u toch niet onthouden. Immers, zij die de fles wél te pakken kregen, hebben hem wellicht niet eens opengemaakt. Iemand moet dit spul toch proeven? Grapje. Aan de slag.

Geweldige neus! Voilà, effe met de deur in huis vallen. Subtiel rokerig, maar onmiskenbaar Islay, maar vooral erg fruitig op wit en geel fruit. Denk abrikozen, limoen, flink wat grapefruit. Maar ook ananas en Granny Smith. Moutsuikers en honing. Bij nader inzien: het is niet zozeer rokerig, maar wel geturfd – if that makes sense.

Op smaak begint hij delicaat, maar het is een sneaky bastard, want hij heeft de smaakpapillen nog maar net beroerd of explodeert in zoete turf met een karrenvracht aan citrusfruit. Hij flirt zelfs even met wat tropisch fruit. Een zilt randje zet ons snel met beide voeten terug op de grond. Die van Islay, welteverstaan.

De afdronk is bevredigend lang, heerlijk zoet en zacht rokerig. Schitterend, gewoon.

Machtige malt waarbij de turf voor een groot stuk plaats heeft gemaakt voor flink wat fruit. En als ik een gokje zou mogen wagen? Laffie!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).