Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 31 Year Old 1990/2022 The Whisky Jury, Refill Hogshead Twj-Gl-1990-3, 204 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.7%

Zomer naar Herfst

We proefden eerder al enkele Secret Speyside van The Whisky Jury, maar gelukkig maakt Joeri het ons wel een beetje makkelijk om te achterhalen welke distilleerderij dit goedje gemaakt heeft. U hoeft enkel maar naar het label te kijken en dan vooral naar het gebruikte lettertype. Neen? Nog een hint? De distilleerderij ligt op een spreekwoordelijke steenworp van het Blacksboat Railway Station. Laat ons vooral maar meteen gaan proeven.

De neus begint eerder subtiel, maar je merkt wel onmiddellijk dat hij het potentieel heeft om erg complex en old school te worden, dus geef ik hem wat tijd en handwarmte. Ja, hoor, een zucht van rood fruit ontwikkelt zich, terwijl toetsen van marsepein en mandarijntjes verschijnen, aangevuld met een handjevol hazelnoten en vijgenconfituur. Wordt langzaam maar zeker erg romig en abrikozen en wat eucalyptus verschijnen. Na een minuut of drie komt hij echt op dreef.

Romig op de tong en toch relatief licht tegelijkertijd. Lekker zoet op rozijntjes, mandarijntjes, meloen, kersen en perzik, maar al gauw wordt dit lekker kruidig met zwarte peper, kruidnagel, kamfer en een mespuntje kaneel. Het fruit wordt bijgetreden door walnoten en gezouten karamel. Evolueert van zomer naar herfst waar je bij staat.

De afdronk is uitstekend. Lang, warm en kruidig met iets van herfstbladeren en marsepein op het sterfbed.

Genieten, zeg!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).