Bottelaar: Buds & Barrels
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Croftengea 14 Year Old 2007/2021, Buds & Barrels, 146 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 53.8%

Unicorn!

Croftengea is een malt die je niet vaak tegenkomt. Althans ik toch niet. Dit is nog maar mijn vijfde ontmoeting met deze geturfde malt van de veelzijdige Loch Lomond Distillery. Het was overigens alweer meer dan twee jaar geleden dat ik de vierde proefde en dat op meer dan 5.000 geproefde whisky’s, dat zegt genoeg. En nu komt mijn goeie vriend Tom Haseldonckx met een eigen botteling voor Buds & Barrels. Ge moet maar durven. Ik ga u (en hem!), zoals steeds, mijn ongezouten mening geven.

Moutsuikers, zachte turf, bananenchips, havermoutpap, sultanas, hint van vanille en flink wat herbale toetsen, alsof ik deze aan het nosen ben in een botanische tuin. Maar… het mag gezegd: ik vind deze best aangenaam ruiken. Minder vuil dan menig Croftengea, maar des te fruitiger met een zoetzure toets die me nu aan zespri doet denken. Puree. Appels en perzik verschijnen, gevolgd door pompelmoes en gedroogde abrikozen. Geef hem zeker een minuut of tien om te ademen in het glas en je zal net als ik denken: ‘Dit is… goed!’

Hij is lekker romig op smaak, ook dat valt me erg mee. Nu krijg ik mango, sultanas en gebakken appels, gevolgd door gezouten karamel, woodsmoke en flink wat zoetzure turf. Hij wordt midpalate een tikkeltje funky en… da’s echt bekoorlijk. Wie had dat gedacht!? Lekker, zeg.

De afdronk is lang op zoethout, kruiden en…  appeltaart? Ha!

Tommeke, Tommeke, Tommeke toch! Wat doe je nu? Een Croftengea die ik lekker vind, dat is een unicorn! Topselectie, kerel, goed gedaan.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).