Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Quad The Fox Whisky Barrel Aged on a Peated Cask, 330ml
Kleur: cola
ABV: 11%

Umami

De Quad The Fox Whisky Barrel Aged viel mij erg in de smaak, wat me natuurlijk ook erg benieuwd maakte naar deze versie, die mocht rijpen op een Peated Whisky Cask. Hoewel ik geen idee heb welke peaty whisky eerder op dit vat rijpte, verwacht ik me toch aan enkele rokerige toetsen. We gaan het zien (lees: proeven)! Net als zijn voorganger schenkt deze met de kleur als cola, het enige verschil is dat kraagvorming hier amper een  kans krijgt. Hij is onmiddellijk weg.

De neus is romig en zoet op chocolade en rozijntjes, maar vertoont wel onmiddellijk een umami kantje. Ik ruik de turf die overkomt als eerder aards. Modder, zeg maar. En ja, het werkt! Op de achtergrond krijg ik nog chicorei en iets van koude koffie met een hint van mokka.

Ah, kijk, da’s plezant. Je krijgt enerzijds duidelijke toetsen van donker fruit in de vorm van rozijnen en zelfs pruimen, maar dat wordt mooi aangevuld met pruimtabak, woodspices en flinke umami toetsen. Ik krijg sappige rosbief, echt waar. Moet me inhouden om geen pak friet te bestellen. Heerlijk!

De zoete finish offreert nog wat aardse toetsen, met zelfs een drogend effect.

Wat is dit lekker, zeg! En wetende dat er binnenkort een FoxTown uitkomt die op een Caol Ila vat gerijpt heeft, begin ik me alvast in de handen te wrijven.

Geproefd door Mark Dermul op 27-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)