Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Quad The Fox Whisky Barrel Aged 1 Year, 330ml
Kleur: cola
ABV: 11%

Woodspices

Ik proefde van FoxTown, de jonge craft brewers uit Vosselaar, al eerder hun quadrupel Quad the Fox, maar deze heeft iets extra. Hij rijpte namelijk nog een jaar lang op een whisky barrel. Die kon ik uiteraard niet aan mij voorbij laten gaan. Ze zijn wat whisky barrel aged betreft niet aan hun proefstuk toe. Eerder hadden ze ook al hun Innerfox Tripel op whiskyvaten laten rijpen en er is ook een heerlijke Quad The Fox quadrupel die 4 maanden op een bourbonvat mocht doorbrengen. En ik liet me vertellen dat er binnenkort weer twee barrel aged versies aankomen, waaronder eentje op een Caol Ila vat. Hoera! Maar eerst deze Quad the Fox Whisky Barrel Aged 1 Year eens aan de lippen zetten. Geschonken ziet hij er uit als cola, maar dan met een zachte kraag die relatief snel verdwijnt.

Romige, donkerzoete neus op origine chocolade, opgelegde rozijnen en chicorei. Het zit misschien tussen mijn oren, maar ik meen zelfs de whisky te ruiken. Hij is namelijk een tikkeltje boozy. Maar tegelijkertijd heerlijk zoet, dus ik vind het allemaal prima.

Yes! Dit is vanaf de eerste slok een schot in de roos. De rozijnen en chocolade tekenen onmiddellijk present maar worden mooi opgeleukt met wat kruiden – woodspices in whiskytermen – en zelfs iets snoeperigs als van wine gums. Frisser dan de neus deed vermoeden. En ondanks de 11% kapt dit gevaarlijk vlot binnen. Oppassen, dus.

De afdronk is middellang en lekker zoet met – echt waar – een toets van whisky op het sterfbed.

Plezante quadrupel, echt waar. Als whisky- én bierliefhebber kan ik dit alleen maar toejuichen. FoxTown, lezen jullie mee? Nog alstublieft!

Geproefd door Mark Dermul op 27-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)