Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Ten Minutes to Midnight Imperial Stout, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 13%

28° Plato

FoxTown, uit Vosselaar, bracht enkele maanden geleden twee Imperial Stout op de markt die ze lieten brouwen in Lubbeek, bij brouwerij Craywinckelhof. Degene die nu in mijn glas zit – hij luistert naar de naam Ten Minutes to Midnight, een grappige verwijzing naar de postcode 2350 Vosselaar – en eentje die ook nog eens Bourbon Infused is. Het leek me leuk deze twee biertjes eens head-to-head te proeven. Beginnen doen we met de ‘gewone’ (nou, ja) stout. Hij schenkt een ondoorzichtig zwart met een mooie beige kraag, met middelgrote bellen, die lang blijft staan.

De neus verraadt een zware stout. Dit wordt ongetwijfeld eten en drinken tegelijkertijd. Ik ruik koffie, chicorei, donkere chocolade en iets dat ik niet ander kan omschrijven als grond. Dit is een zware jongen.

Dat wordt op smaak onmiddellijk bevestigd. Dit is – zoals het label vermeldt – een logge stout. Voor de kenners (voor de niet-kenners, zoals ik: Google is uw vriend): 28° Plato. Neem dus mes en vork bij de hand. Hij smaakt erg zoet met toetsen van koffie, kandijsiroop en chocolade. Dit is een vloeibaar dessert (hoewel hij ook een prima match was met de slow-cooked ribbetjes uit de Green Egg bij Marjam en Peter).

De finish is middellang en mierzoet, met een bittertje als van chicorei op het sterfbed.

Stout vind ik verre van het makkelijkste bier, maar deze staat mij wel erg aan. Gaat ook prima na de maaltijd (zeker na de koffie). FoxTown blijft me aangenaam verrassen. Ik ben fan.

Geproefd door Mark Dermul op 21-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)