Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Roos, 75cl
Kleur: roodbruin
ABV: 5.8%

Culinair

Roos is – zoals de naam al aangeeft – een wild bier van Nevel met rozenbottel en gefermenteerde rozenbladeren. Het bier is ontwikkeld in samenwerking met ’t Amusement, een gastronomisch restaurant in Arnhem, geopend in 2011 door de toen amper 20-jarige chef-kok Estée Strooker. De rozenbottel en rozenblaadjes komen uit de binnentuin van ’t Amusement. Eetbare bloemen is één van haar specialiteiten. Daarnaast staat ook nog het volgende op het receptuur: spar-, den- en sleedoorntakken en berk. Het bier komt van een enkel vat en houdt het midden tussen een saison en een donker bier. Nevel Roos schenkt een troebel roodbruin met een beige kraag die zich sterk vormt (eigenlijk wat last heeft van oversaturatie) maar toch weer snel gaat liggen. In de fles, daarentegen, blijft een dikke schuimkraag staan. Het bier werd gebotteld op 11 november 2020 en wordt best binnen de twee jaar gedronken. Ik ben nog mooi op tijd, dus.

De neus is slechts zachtjes zuur maar vooral erg zoet op rozen, karamel en allerhande rood fruit, met aardbeien en frambozen in een hoofdrol. Met de ogen dicht moet ik zelfs even aan rode wijn denken.

Op smaak gaat het zuurtje alvast de hoogte in, maar het rode fruit en de karamel tekenen ook hier present. Slechts een heel klein bittertje verschijnt. Als je van een bier kan spreken dat het in balans is, dan is dit zeker een goed voorbeeld.

De finish is – voor een bier – alvast verrassend lang. Het zoete fruit komt eerst, maar evolueert dan naar een bevredigende, zacht zure toets. Prima!

Dit is wat mij betreft een culinair bier (wat wellicht ook de bedoeling was van Estée, want ze serveert het immers in haar restaurant). Dit zou volgens mij niet alleen perfect passen bij een groentemenu, maar evengoed een flinke steak kunnen begeleiden.

Geproefd door Mark Dermul op 12-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).