Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Mijmer, Batch No 1, 75cl, 235 bts
Kleur: robijnrood
ABV: 5.2%

Bessensap voor Volwassenen

Mijmer is een Wild & Sour Ale van Nevel dat maar liefst 27 maanden rijpte op eikenhouten vaten. Het werd gebrouwen met zwarte bessen (115 gram per liter) uit het hof Reigersberg (die 3 maanden in het bier gemacereerd hebben) en venkelzaad uit de bekende Ommuurde Tuin in Renkum – ooit de moestuin van Koning Willem III, maar sinds 1999 de biologische tuinderij van Esther Kuilen. Het bier schenkt robijnrood met een witte kraag van kleine bellen die relatief lang standhoud.

Onmiddellijk bijzonder zoetzuur op de neus waarbij de bessen zich onmiddellijk van hun beste kant laten zien. Ook iets aards, als u begrijpt wat ik bedoel. Erg zomers en uitnodigend. En aangezien ik hier vandaag op een zonovergoten terras zit te genieten, draal ik niet om meteen een flinke slok te nemen.

Heerlijk! Terwijl het venkelzaad goed doorsmaakt, zijn het toch vooral de zoete bessen die hier de bepalende factor zijn en er een heerlijk fruitig wild bier van maken. Enige nadeel: dat drinkt weg als limonade. Zo verfrissend en dorstlessend. Bessensap voor volwassenen.

De afdronk is dan misschien wel wat kort, geen erg. We nemen gewoon nog een slok!

Toppertje van Nevel, als u het mij vraagt. Helaas waren er maar 235 flessen van deze Batch No 1, die in een speciale box werden verkocht. Ik was er na aankondiging gelukkig snel bij om zo’n box (okay, okay, twee boxen) te pakken te krijgen.

Geproefd door Mark Dermul op 12-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).