Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel & Elegast Against the Grain, 32cl
Kleur: blond
ABV: 5.6%

Granny Smith

Samen met Elegast Cidery heeft Nevel een cider/bier hybride gemaakt, van gemeenschappelijke oorsprong, maar individueel verschillend afgewerkt. Het is dus niet echt een bier en niet echt een cider, maar een hybride die ‘Graff’ wordt genoemd. Hij werd spontaan vergist met wilde gisten uit de boomgaard en daarna heeft een deel van de Graff nog op hout gerijpt alvorens hem te blenden. Hij schenkt blond met een lichte, witte kraag die snel gaat liggen.

Op de neus krijg ik appelmoes van Granny Smith, hoppen en iets zuur. Doet me inderdaad vooral aan cider denken, niet zozeer aan bier, hoewel de eerste hint van een wild & sour ale zich al laat opmerken.

Oh, dat is fris! En met zijn flinke carbonatie danst deze graff op de tong. Opnieuw flink wat toetsen van appel – dat hoeft niet te verbazen uiteraard – aangevuld met wat citrusfruit en een zacht bittertje. Ook deze gaat weer gevaarlijk vlot binnen.

De finish is eerder aan de korte kant, maar dat stoort me allerminst.

Dit is eigenlijk de versie van Elegast. Nevel heeft ook een versie die Tegendraads wordt genoemd.

Geproefd door Mark Dermul op 18-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).