Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Elixer, 75cl, 150 bts
Kleur: amber
ABV: 6%

Zuur

Elixer is het oudste bier dat Nevel al uitgebracht heeft. Het rijpte maar liefst 42 maanden. Bovendien is het ontwikkeld in samenwerking met ’t Biermenneke, een Nijmeegse speciaalbierwinkel (is dat een woord? Zo ja, da’s een monsterscore op Scrabble, toch?). Net voor het afvullen werd het nog op smaak gebracht met door gin geïnspireerde kruiden waardoor het flink aromatisch hoort te zijn. Trouwens, de gebruikte graansoorten zijn gerstemout, boekweit, tarwe, spelt, rogge en haver. Moh! Hij schenkt compleet kraagloos (is dàt een woord?) en de carbonatie is ook erg laag.

Op de neus is het erg fruitig. Denk perzik en banaan met een lichte kruidigheid en een zuurtje als van pompelmoes.

Op smaak nemen de zuren onmiddellijk de teugels in handen. Nu is het één en al pompelmoes en kruisbessen met een hint van zespri. Daarnaast verschijnt er een mooi bittertje met een herbaal kantje. Door de zachte carbonatie prikkelt deze totaal niet, waardoor de smaken extra tot uiting komen. Fris en zuur, maar wel op het randje. De zuren zijn bijzonder dominant. Daar moet je voor zijn, me dunkt.

De middellange finish blijft zuur, in die zin zelfs dat ik wat begin te bekkentrekken.

Ik hou ondertussen erg van de zogenaamde Wild & Sour Ales, maar deze is wel heel erg zuur, moet ik zeggen. Via ’t Biermenneke is deze nog steeds verkrijgbaar.

Geproefd door Mark Dermul op 13-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).