Distilleerderij: Royal Brackla
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Brackla 9 Year Old 2010/2019 The Ultimate, Bourbon cask #307492 311 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Tequila

Brackla Distillery ligt op de grens tussen Speyside en Highlands, vlakbij Cawdor Castle, bekend van Shakespeare’s drama Macbeth. Sinds 1835, na een bezoek door King William IV twee jaar voor zijn dood, mag ze zich hofleverancier noemen en kon de eigenaar ‘Royal’ voor zijn ‘Brackla’ zetten. We proeven een jongeling uit 2010 die 9 jaar sliep op een bourbon cask, gebotteld door het Nederlandse van Wees in hun populaire reeks The Ultimate.

Snoeperig zoete neus op kokos, limoen, vanille en suikerspin. En ook wat kalk en iets wat me heel even aan tequila doet denken. Er verschijnt na enkele ogenblikken ook iets wat me doet denken aan pleisters en brooddeeg. Vreemd, maar zeker niet onaangenaam.

Goeie body. Olieachtig. Het snoeperige keert weer, maar wel met citrusfruit op kop. Zuurtjes en Haribo beertjes. Vanille, opnieuw. Relatief eenvoudig. De kalk keert weer, de pleisters niet. Nu eerder iets van zoethout en zachte peper. Toegankelijk, maar verre van groots.

In de afdronk keert dat medicinale toch nog even terug. Wordt betrekkelijk aards, als u begrijpt wat ik bedoel.

Leuke Brackla. Typische kaarterswhisky. Bedankt, Gunther!

 83/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).