Distilleerderij: Yamazaki
Regio: Japan
Fles: Suntory Old Special Quality
Kleur: amber
ABV: 43% (86 proof)

YHC

Suntory Old is een populaire whisky uit Japan, die al voor het eerst verscheen in de 1940s. Hij bleef toonaangevend tot de 1980s toen single malts in populariteit begonnen toe te nemen en deze leuke blend zijn prestige wat verloor. Ik kon een fles uit de 1990s op de kop tikken met de vreemde inhoudsmaat van 760ml. Het is meer dan aannemelijk te vermoeden dat dit flink wat Yamazaki, Hakushu en Chita bevat, toch?

Hola, dat is een verrassend leuke neus, hoor. Donkere bessen, pruimen, dadels en een hint van turf! Ja, dit is van een heel ander kaliber dan wat er vandaag de dag vaak verschijnt van (al of niet) Japanse blends. Mooi zo!

De body is goed, de whisky op de tong lekker gepeperd. En een prima verderzetting van de neus met donker fruit en kruiden en vooral wederom dat heerlijk spoortje rook dat me aan Hakushu doet denken. Daar zit er ongetwijfeld flink wat van in.

De afdronk is middellang, zoet en bevredigend.

Dit flesje staat mij erg aan! Special Quality? Ge moogt gerust zijn.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).