Distilleerderij: Yoichi, Miyagikyo
Regio: Japan
Fles: Taketsuru Pure Malt, b. 2014
Kleur: amber
ABV: 43%

お湯割

Ik heb al een paar fleskes baas gemaakt van de Taketsuru Pure Malt, omdat hij goed betaalbaar was (laatst gekocht in een Franse supermarkt voor 35 EUR, maar helaas in de shop in eigen land bijna het dubbele) en ideaal om een Mizuwari mee te maken. Een Pure Malt, wat betekent dat er geen grain aan toegevoegd werd. In dit geval werd hij samengesteld met malts van Yoichi (10%) en Miyagikyo (90%), beiden uit de Nikka stal. Via mijn  makker Benny kreeg ik een sample te pakken van een botteling uit 2014, dus laat ik die nog maar eens proberen.

Florale, lichte neus op pruimen en rabarber, orangettes, karamel, mandarijnen, dennennaalden en een hint van eikenhout. Leuk (en beter dan ik me kon herinneren).

Helaas is hij erg waterachtig op de tong, maar gelukkig blijft hij voldoende smaakvol om interessant te zijn. Kaneel, nootmuskaat en zwarte peper zijn de kruiden van dienst, die wat ijsthee, appelsien en pruimen voorafgaan. Midpalate lijkt hij zelfs aan gewicht te winnen, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is middellang en best bevredigend.

Wat staat er in de titel, vraagt u? Da’s ‘oyuwari’ oftewel ‘gemixt met warm water’, de tegenhanger van de zomerse ‘mizuwari’ (met koud water en ijsblokjes). Dat ga ik met deze Pure Malt nog eens proberen, zie!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).