Distilleerderij: Kamiki
Regio: Japan
Fles: Kamiki Sakura Wood, Japanese Sakura Tree & Cedar Cask Finish
Kleur: amber
ABV: 48%

Bananenlikeur

Kami betekent god en Iki betekent ademtocht. ‘Adem van de Goden’, dus. Of zoiets. Het jammere aan deze whisky is dat hij niet echt Japans is. Maar ze zijn eerlijk op de website. Het is een ‘Japanese style blend’, samengesteld met geïmporteerde whisky, die ze dan lieten huwen op Sakura hout (de Japanse kerselaar, eigenlijk) en cederhout (waar de Japanse tempels van worden gemaakt). Da’s voor mij voldoende interessant om hem toch eens te proberen.

Op de neus is hij snoeperig zoet op bananenlikeur, kaneel, dennenappels en een zachte toets van kastanjes. Heel vriendelijk en zelfs een beetje speels. En ja, je ruikt ook het hout, maar in dit geval is het zeker een plus.

Op smaak is het hout echter veel meer uitgesproken, zeg maar dominant, wat hem dan weer minder ten goede komt volgens mij. Kruidig en zacht bitter als van kastanjes en walnoten, terwijl kersenpitten op de achtergrond verschijnen. Hij verliest hierdoor helaas flink wat zoets en speelsheid.

De afdronk is eerder kort, notig en gekruid. En mijn mond is zo droog als een sauna aan het einde van de rit.

Het begon allemaal erg leuk, maar dan gooide het hout roet in het eten. In onze contreien beschikbaar voor zo’n 65 EUR. Thx, Marcel!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).