Brouwerij: Sint Bernardus
Regio: België
Fles: St Bernardus Tripel, 330ml
Kleur: blond
ABV: 8%

Bernadetje

Begin 1900 vluchtten de trappisten van Mont Des Cats uit Frankrijk naar Watou om aan een belastingregel te ontsnappen. Ze namen hun intrek in Courtewyle, een patershof dat al snel omgedoopt werd tot Réfuge de Notre Dame de St. Bernard. Ze begonnen met het maken van kaas. Toen zo’n 30 jaar later de houding tegenover geestelijken in Frankrijk verbeterde, besloten de paters van Mont Des Cats terug te keren. De kaasmakerij werd overgenomen door Evariste Deconick, de Réfuge werd verkocht aan het OCMW van Brugge. Kort na de tweede wereldoorlog, echter, kreeg Evariste de vraag van de trappisten van Westvleteren om hun bier te commercialiseren onder licentie. Brouwmeester Mathieur Szafranski verhuisde van Sint Sixtus naar Watou en naam zijn befaamde gist mee. Tot 1992 zou de nieuwe brouwerij de bekende Westvleteren 12 produceren. Vanaf dan werden de bieren verkocht onder de naam St Bernardus. Deze Tripel – een traditionaal abdijbier – wordt ook wel eens Bernadetje genoemd, naar de jongste dochter Bernadette van Evariste Deconick.

Heerlijk frisse neus met een licht zoetje en een ruiker bloemen. Typisch voor de stijl, natuurlijk, maar hier zit ook wat koriander in lijkt het wel. Zomers aangenaam.

Zoet en bitter gaan hier mooi hand in hand, terwijl het bier tevens een volmondig gevoel geeft. Fruitig op banaan, citrus en een vleugje karamel.

De afdronk is ietwat droog.

Dorstlessend en eetlustopwekkend tegelijkertijd. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 16-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)