Brouwerij: Chimay
Regio: België
Fles: Chimay Rood, Première, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 7%

Première

De brouwerij werd op het plateau van Scourmont gebouwd in 1850 toen de pastoor van Virelles, de abt Jean-Baptiste Jourdin en de prins van Chimay Joseph de Riquet de Caraman, opdracht gaven de regio rond Chimay te helpen. Naast het maken van een nieuwe kaassoort werd ook het bier geboren en de Chimay Red is het eerste bier dat ze brouwden, in 1862, vandaar dat het de dag van vandaag ook wel eens de Chimay Première wordt genoemd.

De neus is zoet op toffee, perzik en abrikoos, maar wel een tikkeltje aan de lichte kant.

Op smaak wordt de toffee karamel, terwijl bloedappelsien, perzik, abrikoos en iets van noten naar voor komt, met een zacht bittertje als van een walnoot. Een beetje een zoet lichtgewicht, als ik dat mag zeggen. En gevaarlijk drinkbaar.

Fijn is wel dat de afdronk lekker lang duurt.

Een harmonieuze, zij het wel ietwat lichte, dubbel van deze Waalse brouwerij.

Geproefd door Mark Dermul op 16-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)