Brouwerij: Pohjala
Regio: Estland
Fles: Pohjala & Tempest Cellar Series Glen Noble, aged on Glen Garioch & Auchentoshan casks
Kleur: bruin
ABV: 13.2%

Snoepwinkel

Dit biertje staat al twee jaar stof te vergaren in mijn bierkelder en was er eentje dat een goeie vriend Koen meebracht uit de UK. Het is een zogenaamde Scotch Ale Wee Heavy gebrouwen met wilde bloemenhoning in Tallinn, Estland door Pohjala, weliswaar in collaboratie met Tempest. Hij komt uit de zogenaamde Cellar Series en als ik u zeg dat dit biertje – op 13.2%! – rijpte op een mix van Glen Garioch en Auchentoshan vaten, dan snapt u waarom ik dit niet aan mij kon laten voorbij gaan. Hij schenkt chocoladebruin met een witte kraag die onmiddellijk verdwijnt.

De neus is mierzoet en de honing is het eerst wat opvalt. Daarnaast pruimen, rozijnen en pruimtabak alvorens mijn neusvleugels helemaal worden ingepakt door toetsen van whisky. Yup, hier wordt ik blij van.

Hij is lekker volmondig, zo goed als romig, en blijft geweldig plakken. Kandijsiroop, pruimenconfituur, opgelegde rozijntjes, cuberdons en een hint van chocolade. Wee Heavy? Zeg wel. Het alcoholpercentage wordt flink gemaskeerd door de grote zoetigheid, maar halverwege het glas krijg ik toch de neiging om eventjes in de zetel te gaan liggen.

De afdronk is zoet en kleverig. Ik heb net een snoepwinkel leeg gesmuld.

Leuk biertje, maar nog moeilijk te vinden. Prijskaartje was wel 9 EUR, wat niet weinig is. Maar wat een smaaksensatie – zeker als je een zoetekauw bent als ik. Bedankt, Koen!

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)