Distilleerderij: Templeton Distillery
Regio: USA
Fles: Templeton Rye Caribbean Rum Cask Finish,  OB 2020
Kleur: amber
ABV: 46%

Rum

Ik vind de roggewhiskey van Templeton Rye op zich al erg zoet, dus kan me voorstellen dat deze Caribbean Rum Cask Finish daar enkel maar een schepje bovenop zal doen. We gaan het zien!

Op de neus meen ik zelfs gewoon een rum in het glas te hebben. Banaan, kokos en suikerstok. Ananas komt plots sterk opzetten en ook wat meloen schemert hier door. Maar van de rogge whiskey aan zich vind ik niet zo heel veel terug. Zoals ik al zei, het lijkt wel alsof ik een rum in het glas heb.

De body is verrassend licht en op smaak is dit aangenaam zoet op tropisch fruit. Het fruit dat ik op de neus al had, maar banaan en ananas nemen wel de leiding. Mocht ik niet beter weten zou ik denken een rum in mijn glas te hebben. Enkel de toetsen van mais op de BBQ en de heftige kruidigheid hinten dat het toch om een rogge whiskey gaat, maar storen doet me dat allerminst. Dit is erg lekker.

De afdronk is lang, zacht kruidig en licht drogend. Het hout krijgt het laatste woord.

Als ik louter op smaak af ga – en zo hoort het toch? – vind ik deze erg goed. Maar in zijn genre, namelijk rogge whiskey, vind ik dat de rum hem totaal overheerst. Who cares? Het smaakt!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).