Distilleerderij: Templeton Distillery
Regio: USA
Fles: Templeton Rye Maple Cask Finish, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 46%

Ahorn

Deze Amerikaanse rogge whiskey kreeg een finish in vaten van esdoorn. Ik vermoed dat dit betekent dat hij zo mogelijks nog zoeter is dan de Signature Reserve die ik eerder proefde. Hij is alvast donkerder en vooral stroperiger. Deze plakt letterlijk aan het glas en trekt langzaam in dikke druppels naar beneden. Het ziet er alvast erg lekker uit.

De neus is volgens verwachting mierzoet op ahornsiroop (geen verrassing), mais op de BBQ, boerenboter, vanille en iets van munt. Ook het hout tekent present, wat hem een iets drogend effect geeft.

Volmondig en honingzoet streelt deze de smaakpapillen. Amper bite op een beetje gember en zwarte peper na. Het zoete wordt nog verder uitgebreid met karamel en snoepgoed allerhande. Kruidnagel en gember geven hem wat warmte. Naarmate hij wat heeft rond gewalst in de mond, wordt hij  toch iets krachtiger. De munt wordt echt spearmint.

De afdronk is middellang, mierzoet op rumtoetsen en menthol met wat peper op het sterfbed.

Ik kan deze wel appreciëren en denk dat hij het bovendien ook erg goed zal doen in cocktails.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).