Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley Secret Islay for Whisky Festival Delft 2022, 500ml
Kleur: goud
ABV: 55.0%

Islay Cley

Paul en Maria van de Rotterdamse Cley distilleerderij hebben een speciale plek in mijn hart. Ze maken echt leuke whisky en het zijn bovendien supersympathieke mensen. Da’s altijd goed voor een mooi verhaal. En ze krijgen steeds meer bijval – terecht! – want na de speciale festival botteling voor het whisky festival in Eindhoven – geselecteerd door The Barrel Baron – bottelden ze deze keer een erg speciale malt voor het Whisky Festival in Delft van mei 2022. Een Secret Islay nog wel! En triple gedistilleerd! Na 4 jaar op een klassiek bourbonvat kreeg deze Hollandse malt een finish van 18 maanden op een vat waar eerder een Islay whisky op rijpte. Welke? Dat is een goed bewaard geheim. Wie weet proef ik het wel.

De neus is alvast uitstekend. Erg toegankelijk op vanille en geel fruit, appelsien, honing, wit brood en banaan. Maar… gewikkeld in een zachte rokerigheid die hem gewicht en diepte verschaft. Een frisse toets van eucalyptus… Wat ruikt dit aantrekkelijk, zeg!

Oh, zalig! De malt komt stevig binnen met een mooie rokerigheid dit snel groeit en je mond helemaal warm maakt, terwijl de vanille en appelsien naar de voorgrond treden. Het Islay cask heeft hier fantastisch werk verricht. Het geeft de malt een prachtige toets zonder te domineren. En de sterkte is nagenoeg perfect.

De afdronk is lang, rokerig en zoet. Terwijl de turf met stille trom vertrekt, verschijnt nog een frisse toets van appelsienzeste.

OMG, ik denk dat ik zopas het lekkerste ooit van Paul en Maria geproefd heb. Kudos! En dat Islay vat? Geen idee. Ik twijfel tussen Kilchoman en Caol Ila. Maar dat maakt absoluut niks uit.

 89/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).