Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Cutxan 15 Year Old 2006, 251 bts
Kleur: koper
ABV: 50.5%

Natte Kelder

Grape of the Art, een relatief nieuwe Duitse speler die zich richt op het bottelen van rum, armagnac en cognac op vatsterkte, lanceerde op 26 juni hun nieuwste aanwinst. Deze Armagnac werd van de Ugni Blanc druif gemaakt en rijpte in de kelders van Domaine Cutxan, nabij Cazaubon in hartje Bas-Armagnac. Van Cazaubon wordt gezegd dat de zomers er koel zijn, het er vaak waait, de grond zanderig is, de kelders nat en de plek in zijn geheel erg vredig. Ideale omstandigheden voor de rijping van hun vloeibare goud. De eigenaars hebben echter onlangs al hun armagnac verkocht aan handelaar L’Encantada om zichzelf te kunnen focussen op hun wijnen. Distilleren doen ze dus niet meer. Dit vat leverde na 15 jaar rijping nog 251 flessen op vatsterkte op.

De neus is zacht en geparfumeerd. Flink wat appelsien en dadels, maar vooral – wat me verraste – veel vanille. Ik ruik ook vermolmd hout en het staat me in dit geval heel erg aan. Sultanas en een hint van zespri. Een mooie balans tussen frisse, fruitige toetsen enerzijds en flink wat houttoetsen anderzijds. Ik moet zeggen dat dit me eigenlijk meer aan bourbon dan aan armagnac doet denken!

Op smaak stelt hij niet teleur, maar verrast hij wel. Opnieuw eerder fris en helder op sultanas en zelfs groene druiven, terwijl het hout van zich laat horen door flink wat kruidigheid toe te voegen. Appelsienschillen en kruidnagel spelen een hoofdrol, gevolgd door pruimtabak en peper.

De afdronk is erg lang en betoverend.

Een voor mij totaal onbekend huis, maar wel een aangename kennismaking. Een fles kost 135 EUR – als je ze nog kan vinden, want bij GotA gingen ze 24/06 in de verkoop en twee dagen later waren ze allemaal de deur uit.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).