Distilleerderij: Grosperrin
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Grosperrin Lot 84 Petite Champagne, Les Bon Vivants, 263 bts
Kleur: koper
ABV: 56.6%

Levensgenieters

Les Bon Vivants oftewel De Levensgenieters zijn niemand minder dan enerzijds Pieter Knapen van Malternative Belgium en anderzijds Bert Bruyneel van Asta Maurice. Ze hebben de handen in elkaar geslagen om lekkere cognac op de markt te brengen en dit is hun eersteling: een Petit Champagne van het huis Grosperrin uit 1984. Opgelet: da’s eigenlijk een cognac uit de beginjaren van dit huis, want Jean Grosperrin begon pas te stoken in 1981 (hoewel het bedrijf al sinds de 18e eeuw bekend staat als cognac brokers).

Hola, deze neus is toegankelijk en fris, maar tegelijkertijd complex en uitdagend. Citrusfruit, rozijntjes, mirabellen, nectarines, maar ook een leuke hint van houtlijm, zoals je soms ook tegenkomt bij bijzonder oude grain whisky. Het werkt prima. Bergamotolie, pijpajuin en vernis. Machtig!

Ondanks het hoge ABV is dit erg drinkbaar, mits benaderd met respect. Ja, ja, hij is erg kruidig en bijna brutaal bij aankomst, maar eens je speekselklieren de brand geblust hebben, komen citrusfruit en vooral wat abrikozenconfituur door. Hij wordt zelfs een tikkeltje snoeperig en speels.

De afdronk van deze Grosperrin is uitstekend. Begint zoet en kruidig, evolueert dan naar drogend en warm en op het sterfbed krijg ik nog flink wat warmte in de mond. Zalig.

Ik proefde deze voor het eerst op het When Whisky Meats BBQ Festival in Zwijnaarde. Ik twijfelde geen seconde en kocht mij een fles (189 EUR) ter plaatse. Ik moet mij inhouden om geen cognac-ramblings te beginnen…

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).