Distilleerderij: Longueteau
Regio: Guadaloupe
Fles: Longueteau Prélude, Harmonie Collection
Kleur: licht goud
ABV: 50.1%

Aspartaam & Bruistablet

Distillerie Longueteau is een producent van Rhum Vieux Agricole op Guadaloupe, opgericht door Henri Longueteau in 1895. Ze maken zowel witte als bruine rums, maar ook zogenaamde Old Rums, Punches en likeuren. Vandaag in het glas: de Prélude uit de zogenaamde Harmonie Collection. Hij is erg licht van kleur.

De neus is alvast apart en ik moet bekennen dat ik er wat moeite mee heb. Doet me helemaal niet aan rum denken, maar eerder aan brandy of vatgerijpte grappa, aangevuld met aspartaam en bruistablet. Hij heeft echt een minuut of tien nodig om open te komen en toetsen te offreren van meubelpoets, vanille, rietsuiker en een confituur van mirabellen.

De aanzet is best stevig en lekker zoet, maar eveneens een tikkeltje funky (geen Jamaicaanse funk, maar toch). Appelmoes en gele pruimenconfituur gemengd met gras, hooi en een chutney van abrikozen. Rietsuiker houdt de boel op het juiste pad.

De afdronk is lang, zoet, kruidig en warm en op het sterfbed krijg ik plots iets wat me aan gekookte asperges doet denken. Wat is dat hier allemaal?

Vreemde ervaring, moet ik bekennen. Dankjewel, Marc, voor dit boeiende sample. Maar een fles zou ik er niet van op krijgen…

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).