Distilleerderij: De Bronckhorst
Regio: Nederland
Fles: Schotman Peated Rum, Batch #2 Cask Strength, 50cl
Kleur: oud goud
ABV: 56.0%

Tupperware & Dunlop

Een Peated Rum uit Nederland… het moet niet gekker worden, toch? Toen ik in 2020 op het Whisky- en Rum aan Zee festival te Ijmuiden aanwezig was – met mijn maatje Manny – maakte ik kennis met Schotman die deze rum vermarkt. Ik maakte er kennis met DaHomey – een Nederlands distillateur én Schotman, een nieuwe speler op de markt onder leiding van Eric Koster. Die twee hadden blijkbaar de handen in elkaar geslagen om ’s wereld’s eerste peated rum op de markt te brengen. Daar was ik wel nieuwsgierig naar. Ik proef vandaag de Peated Rum No. 2 die op vatsterkte gebotteld werd. De componenten zijn tussen de 2 en 9 (!) jaar oud en rijpten eerst op bourbonvaten en dan nog twee jaar op PX vaten. Nou, nou… Aan de slag!

Heerlijk fruitig op ananas op de BBQ, banaan en mango met een ondertoon van fietsband. Dat moet wel de turf zijn, toch? Maar het werkt, echt waar. Ik ben aangenaam verrast. De turf tekent present, maar is verre van in your face, wat hier een aangename neus van maakt.

De aankomst is relatief krachtig en onmiddellijk erg apart. Nu krijg ik naast het fruitige toch ook wat vreemde smaken – effe wennen! – van plastic, peat, aarde en chocolade. Bij de tweede slok begint dit mij echt te bekoren, ondanks de funky toetsen van Tupperware en Dunlop. De sterkte is overigens goed doenbaar; hier hoeft geen water bij.

De afdronk is lang, lichtjes kruidig en niet bepaald zoet, maar wel een tikkeltje rokerig

Interessant, da’s het minste wat je hiervan kan zeggen. Met dank aan Eric Koster voor het flesje.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).