Brouwerij: Girardin
Regio: België
Fles: Girardin 1882 Gueuze, b. 2013, 37.5cl
Kleur: amber
ABV: 5%

Gefilterd

Half januari proefde ik nog de Girardin Geuze Black Label, die ongefilterd werd gebotteld. In tegenstelling tot de black label werd deze white label wel degelijk gefilterd en schenkt hij bijgevolg iets minder troebel. De spierwitte kraag gaat snel liggen. Deze gueuze is een mengeling van lambic van verschillende leeftijden, zowel 12, 18 als 24 maanden oud. Net als de black label van enkele maanden geleden, is ook deze white label gebotteld in 2013.

De neus offreert wat perzik en abrikoos, maar is tegelijkertijd een tikkeltje muf. Da’s niks om je zorgen over te maken, want Brettanomyces zijn erg kenmerkend voor dit bier.

Van carbonatie is hier nog amper sprake, wat me wat tegenvalt. Hij smaakt naar abrikozen en zelfs iets van kersen, maar is niet erg fris. Het zuurtje is hier eerder aan de bittere kant. Volgt u nog? Ik krijg zelfs nog iets van oud ijzer door, wie had dat gedacht?

De afdronk is wat kort, maar tegelijkertijd eerder droog.

Het kan aan de batch liggen, natuurlijk, maar deze viel mij eerlijk gezegd tegen. Zeker na die heerlijke ervaring met zijn ongefilterde black label neef.

Geproefd door Mark Dermul op 10-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).